04.12.2020г. (петък) 11:00 – 15:00 ч.                                                Конференцията се финансира от Столична програма „Култура“

Музикалната конференция A to JazZ Talks е част от A to JazZ Festival и вече 3 години разглежда проблемите и предизивкателствата пред артисти и културни оператори в сферата на музиката. Настоящото й издание ще се фокусира изцяло върху последствията от коронакризата върху музикалния сектор в Европа и у нас.

В първата си част, програмата ще разгледа общата европейска картина – ще обърнем внимание на това за колко организатори на събития кризата е била фатална, както и кои са успели да намерят начин да адаптират своите дейности към ситуацията. Ще научим за успешни модели в преформатирането на регулярни събития на наши колеги на през 2020 г. и ще обсъдим различните мерки за подкрепа на сектора взети от европейските държави. Информацията за този панел ще бъде представена от две водещи европейски музикални мрежи, които активно събираха данни през целия период – Европейската джаз мрежа и Европейския музикален съвет.

Във втората част на A to JazZ Talks, заедно с представители на българския музикален сектор ще обсъдим националните и местни мерки, които са взети до момента, както и техните резултати. През погледа на културни оператори и представители на музикалния сектор в работната група към Министерство на културата, занимаваща се с разработването на спешни мерки за подкрепа в кризисната ситуация. Ще разгледаме проблемите, предизвикателствата и бъдещите посоки на развитие на сектора.

ПРОГРАМА
11:00 – 12:30
Преглед на ситуацията, породена от COVID-19 кризата в музикалния сектор в Европа.

*панелът и дискусията ще бъдат на английски език
– представяне на данни от официални международни проучвания за последствията върху музикалния сектор
– примери за успешна адаптация към ситуацията
– предприети мерки за подпомагане на сектора в различните европейски държави
– отворена дискусия

Водещи лектори:

Джамбатиста Тофони

От 2006 г. Джамбатиста Тофони е главен мениджър на Европейската джаз мрежа и е един от членовете-основатели на мрежата през 1987 г. Понастоящем той отговаря за визията, стратегията и работната програма на Европейската джаз мрежа; включително надзор върху работата на персонала / координационни центрове / работни групи; посещение и оценка на дейностите на Европейската джаз мрежа, предлагане и създаване на нови проекти заедно с управителния съвет / персонала / работните групи, представляващи мрежата и нейните интереси пред настоящи и потенциални членове, други организации и политически органи, включително управлява връзките с други европейски културни мрежи и други релевантни органи.

Джамбатиста Тофони започва кариерата си като музикант, след което през 1985 година преминава на продуцентското поприще. Като художествен ръководител и продуцент е организирал над 2 000 концерта в най-важните италиански фестивали (Равена, Верона, Мантуа, Кросроудс, TAM, „Ла Биенале“ във Венеция и др.). От 2010 г. е член на управителния съвет на италианската джаз федерация „I-Jazz“. Също така той има и солиден опит в информационните технологии, тъй като е работил за телекомуникационни компании от 1985 г. до 1992 г.

Последвайте ни в социалните медии:

Иън Смит

Иън Смит е президент и председател на борда на Европейския музикален съвет. Той е в борда на „Cryptic“, които продуцират „Sonica“ – международния фестивал за звукови изкуства и „Red Note Ensemble“, една от най-значимите европейски организации за съвременна музика. Ръководил е музикалния отдел при Шотландския съвет по изкуствата и „Криейтив Скотланд“ (Creative Scotland) като ръководител на Музикална и интелектуална собственост през 2010 г. До януари 2020 г. Иън е член на изпълнителния съвет на Международното общество за сценични изкуства (Ню Йорк, САЩ).

Иън Смит е следвал в Кралската музикална академия в Лондон, след което е назначен като един от водещите валдхорнисти в Шотландския национален оркестър през 1971 г. Също така е работил с Лондонския филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Филхармонията и Лондонския симфоничен оркестър, и също е основател и директор на Шотландски духов оркестър. Иън става член на Съюза на музикантите във Великобритания през 1993 г., като отговаря за Шотландия и Северна Ирландия и създава нов Отдел за народна и традиционна музика в Обединеното кралство. Иън работи като директор на шотландската Кралска академия за музика и театър (сега Кралска консерватория на Шотландия) и като член на Изпълнителния съвет на Благотворителния фонд на музикантите.

Последвайте ни в социалните медии:

Модератори:

Весела Кондакова

Весела Кондакова е български арт мениджър. От 2010 до 2017 година е ръководител на офиса на програма “Култура“ към програма „Творческа Европа“ на ЕС. От 2018 досега е изпълнителен директор на Българска музикална асоциация – най-голямата съсловна организация на музиканти и изпълнители в страната. Участва в редица застъпнически акции – Софийска група на инициативата „Душа за Европа”, „Адвокати на танца” и актуалната „Инициативна група за преодоляване на Ковид кризата”, която заедно с други представители на независимия сектор работи в тясно сътрудничество с Министерство на културата за неговото възстановяване.

Последвайте ни в социалните медии:

Мила Георгиева

Мила Георгиева се занимава с мениджмънт и кариерно развитие на артисти вече повече от 10 години. Била е директор на отдел “Таланти” в българския офис на Central European Media Enterprises, след което създава своя компания в същата сфера. Тя ръководи международните отношения и проекти на фондация “Ей ту Зет” и A to JazZ Festival от 2017-та, а от 2015-та е член на Управителния съвет на Българска музикална асоциация. Тя е инициатор на активното присъствие на организацията в едни от най-големите професионални музикални форуми като WOMEX, JazzAhead и други. Работила е в компанията за звукозапис на филмова музика “Four for Music” и е завършила музикалното училище и НБУ със специалностите “Управление и мениджмънт в музикалните изкуства и културата” и “Масови комуникации”.

Последвайте ни в социалните медии:

Петър Димитров

Петър Димитров е създател и директор на фестивала A to JazZ Festival. С над 12 години опит в организирането на културни и корпоративни събития, медиите и в тясна връзка с музиката. Годините, прекарани като музикант и контактите с колегите му дават поглед отвътре на проблемите, с които се сблъскват артистите в израстването си като професионалисти. Бил е водещ на музикалното шоу “Купон на изток от рая” и продуцент в Дарик радио, съавтор на предаване за култура по БНТ и е ръководил международния медиен фестивал “Медиамикс” в Албена. Завършил е музикалното училище в София, Консерваторията и Факултета по журналистика.

Последвайте ни в социалните медии:

13:30 – 15:00
Преглед на ситуацията в независимия културен сектор в България, породена от COVID-19
– какви действия са предприети до момента за подкрепа на културния сектор у нас
– цели и следващи стъпки
– отворена дискусия

Водещи лектори:

Борислав Велков

Борислав Велков е председател на Съвета на директорите в Национален дворец на културата и изпълнителен директор на Българска фестивална асоциация. Повече от 10 години активно се занимава с изграждане, професионалното управление и развитие на културна, развлекателна, конгресна и спортна инфраструктура на територията на цялата страна. Оказвал е експертна помощ в изграждането, управлението и развитието на “Арена Армеец София”, „ОЗК Арена“ – Русе, „Арена-Бургас“, „Арена Колодрум-Пловдив“, както и в множество проекти, свързани със създаване на стратегии в тази сфера, организация и провеждане на най-мащабните локални и международни развлекателни, културни, конгресни и спортни събития. Специализирале  културен мениджмънт във Виенския държавен университет и в Европейския институт за стратегическо и оперативно управление на зали и стадиони в Лондон и Франкфурт.

Последвайте ни в социалните медии:

Весела Кондакова

Весела Кондакова е български арт мениджър. От 2010 до 2017 година е ръководител на офиса на програма “Култура“ към програма „Творческа Европа“ на ЕС. От 2018 досега е изпълнителен директор на Българска музикална асоциация – най-голямата съсловна организация на музиканти и изпълнители в страната. Участва в редица застъпнически акции – Софийска група на инициативата „Душа за Европа”, „Адвокати на танца” и актуалната „Инициативна група за преодоляване на Ковид кризата”, която заедно с други представители на независимия сектор работи в тясно сътрудничество с Министерство на културата за неговото възстановяване.

Последвайте ни в социалните медии:

Марина Василева

Марина е завършила магистър „Международни икономически отношения” с профил „Международен бизнес и мениджмънт”. Тя е организатор на събитията от портфолиото на „Брас Асоциация“, като работата й включва координация на международната дейност на организацията, тур мениджър, маркетинг и комуникации. Сред проектите, които менажира са BrazzViliDJ, The essential FUNK trombone, Old School Trombone, „Среща с деди Йожи” и B.A.Combo. Инициатор на партньорството с Китайска народна република, благодарение на което вече три проекта от портфолиото на организацията, представят творчеството си в Китай, на различни фестивални сцени.

Последвайте ни в социалните медии:

Модератори:

Мила Георгиева

Мила Георгиева се занимава с мениджмънт и кариерно развитие на артисти вече повече от 10 години. Била е директор на отдел “Таланти” в българския офис на Central European Media Enterprises, след което създава своя компания в същата сфера. Тя ръководи международните отношения и проекти на фондация “Ей ту Зет” и A to JazZ Festival от 2017-та, а от 2015-та е член на Управителния съвет на Българска музикална асоциация. Тя е инициатор на активното присъствие на организацията в едни от най-големите професионални музикални форуми като WOMEX, JazzAhead и други. Работила е в компанията за звукозапис на филмова музика “Four for Music” и е завършила музикалното училище и НБУ със специалностите “Управление и мениджмънт в музикалните изкуства и културата” и “Масови комуникации”.

Последвайте ни в социалните медии:

Петър Димитров

Петър Димитров е създател и директор на фестивала A to JazZ Festival. С над 12 години опит в организирането на културни и корпоративни събития, медиите и в тясна връзка с музиката. Годините, прекарани като музикант и контактите с колегите му дават поглед отвътре на проблемите, с които се сблъскват артистите в израстването си като професионалисти. Бил е водещ на музикалното шоу “Купон на изток от рая” и продуцент в Дарик радио, съавтор на предаване за култура по БНТ и е ръководил международния медиен фестивал “Медиамикс” в Албена. Завършил е музикалното училище в София, Консерваторията и Факултета по журналистика.

Последвайте ни в социалните медии:

Последвайте ни в социалните медии: